L

Kontakt oss

 
Telefon

755 91 400

Epost
post@epost.no 

Ring oss på: 75 59 14 00

w

Tanngnissing

16.09.201611:03 Per Vidar Liljedal

Tanngnissing er et relativt vanlig problem. De fleste gnisser tenner om natten når de sover og er derfor ikke klar over problemet selv. Andre gnisser eller presser tenner når de konsentrerer seg eller utfører spesielle arbeidsoppgaver/gjøremål. De som gnisser om natten kan våkne med ømhet i kjevemuskulaturen, som igjen kan forplante seg til nakke og skuldre og bidra til spenningshodepine.

Om man over lengre tid har vært plaget med tanngnissing vil man kunne se dette på tennene. Tennene blir slitt og får rette kanter som igjen ofte medfører at tennene blir mer ømfintlige og følsomme. I noen tilfeller får man sprekkdannelser i tennene.

Den vanligste behandlingen er å lage en bittskinne for å forebygge ytterligere skade på tennene og ringvirkningene dette kan medføre. Ofte gjøres dette i kombinasjon med opplæring i avspenningsøvelser. I de tilfellene hvor omfattende tannslittasje allerede er skjedd kan det være nødvendig å bygge opp tennene igjen enten ved hjelp av plastfyllinger eller kroner for å gjennopprette funksjonen og estetikken for pasienten.

I enkelte tilfeller utløser slik behandlig refusjon fra HELFO.

Spør oss om råd dersom du plages med tanngnissing!