Rotfylling

16.09.201611:14 Per Vidar Liljedal

Rotfylling skyldes som regel at bakterier fra et hull i er kommet helt inn i nerven av tannen og forårsaker betennelse, noen ganger med tannverk som symptom. Ved alvorlig tannskade, stor tannslittasje og sprekker i tennene kan det være nødvendig å gjøre en rotfylling. Rotfyllinger gjøres altså enten for å hindre at det blir betennelse eller for å stoppe betennelse i tannen.

Rotbehandling utføres med god bedøvelse, så du trenger ikke være redd for at det skal gjøre vondt. Tannlegen borer først inn i nervekammeret (pulpa) i tannen og finner rotkanalen(e). Det er fra 1-4 rotkanaler i en tann. Det blir så satt på en gummiduk (kofferdam) over tannen for å kunne jobbe sterilt. Deretter renses rotkanalen (e) med små filer, (ofte maskinelle roterende filer) og skyllevæske for å fjerne og hindre bakterievekst. Røntgen tas underveis for å kvalitetssikre behandlingen.

Avhengig av diagnosen blir tannen ferdig rotfylt i en eller flere seanser. Enhver rotfylling avsluttes med at rotkanalen(e) fylles med et rotfyllingsmateriale som heter guttaperka og en tynnflytende sement. Etter endt rotbehandling vil tannen trenge en fylling eller en krone for å forsegle rotfyllingen - i tillegg til at tannen får tilbake in naturlige form og funksjon.

, click to open in lightbox