L

Kontakt oss

 
Telefon

755 91 400

Epost
post@epost.no 

Ring oss på: 75 59 14 00

w

Etter kirurgiske inngrp i munnhulen

19.09.201612:49 Per Vidar Liljedal

Dette er viktige råd etter kirugisk inngrep.

OBS: Ikke spis, drikk eller skyll de første 3 timene etter operasjon.

Det er nyttig å kjenne til de normale reaksjoner etter et kirurgisk inngrep i munnhulen.

Blødning.

Det er ikke uvanlig at det blør litt det første døgnet etter operasjonen.

Skyll ikke med vann, men sørg for kompresjon (trykk) mot såret, f.eks. ved å bite fast sammen i 10 minutter på en kompress, eller et sammenrullet rent lommetørkle plassert over såret.

Blåmerke.

Etter operasjonen kan det – spesielt hos eldre – oppstå blåmerker i ansiktet eller på hake/hals-regionen. Dette er ikke farlig, og forsvinner uten behandling etter en ukes tid.

Smerter.

Det vil vanligvis komme smerter etter operasjonen. De er sterkest idet bedøvelsen blir borte og de første timene deretter. Bruk de smertestillende tablettene du har fått ordinert og i de doser som er angitt.

Hevelse.

Normalt oppstår hevelse både i munnen og i ansiktet . Hevelsen når toppen etter 2 døgn, for så å avta gradvis. Ved noen av de vanligste operasjoner kan man bruke ispakning mot den delen av ansiktet hvor hevelsen kommer. Slik ispakning kan brukes i 15 minutters perioder med 15 minutters opphold mellom «istidene». Ispakning skal KUN brukes operasjonsdagen, IKKE dagen etter, og brukt riktig vil det kunne forhindre hevelsen fra å bli ubehagelig stor.

(Lag ispakning slik: Legg isbiter i en plastpose, knyt tett sammen, og legg vått håndkle rundt)

Redusert gapeevne.

Etter visse operasjoner oppstår en gradvis stivhet i kjevemusklene som gjør at du ikke kan gape så høyt som vanlig. Dette er normal reaksjon, og trenger vanligvis ingen behandling. Besværet forsvinner etter 1 til 2 uker – enda raskere dersom du gjør noen gapebevegelser hver dag etter operasjonen. Ta kontakt med klinikken dersom du syns det går for lang tid før du gaper som normalt igjen.

Feber.

Det første døgnet etter operasjonen kan kroppstemperaturen være lett forhøyet. Dersom temperaturen stiger ytterligere det påfølgende døgn, bes du ta kontakt med klinikken for kontroll.

Spising.

Det vil være visse vanskeligheter med tygging av vanlig kost etter operasjonen. Imidlertid er det viktig for en rask og god tilheling at kroppen tilføres næring. De første par dagene etter inngrepet bør du bruke bløt kost og rikelig drikke.

Alkohol.

Det tilrådes forsiktighet med alkohol det første døgnet etter operasjonen.

Røyking.

Røyking frarådes operasjonsdagen.

Munnhygiene.

God sårtilheling krever god munnhygiene. Bruk tannbørsten så best du kan, men forstyrr ikke selv såret og stingene. Desinfiserende munnvann kan bli ordinert i visse tilfeller .

Kroppsanstrengelser.

Unngå tungt arbeid eller større fysisk aktivitet de første dagene etter operasjonen.

Operasjonssår i munnhulen kan i motsetning til sår på huden vanligvis ikke forbindes. Derfor er det viktig at du følger instruksene ovenfor, til beste for en så rask og komplikasjonsfri tilheling som mulig.